Hírek ...

Az "Alkotó" térképe

Baskíriai tudósok 120 millió éves tömböt találtak, amelyen az uráli hegység és környékének domborzati térképe látható. (Részlet)

Hihetetlennek tűnik! A Baskír Állami Egyetem tudósai kétségtelenül ősi, igen magas szintű kúltúra nyomát fedezték fel! A kérdést egy igen nagy méretű, 1999-ben felfedezett kőlap tette fel, amely ismeretlen eljárással készült és a tájegység térképét őrzi. Igazi dombormű. A moder katonaság majdnem ugyaníly térképeket használ. A térképen mérnöki tervezést igénylő építmények láthatók: mintegy 12 ezer km hosszó csatornahálózat, duzzasztógátak és duzzasztók. A csatornák közelében gyémánt alakú jelölések találhatók, céljuk ismeretlen. A térképen felirat is szerepel, méghozzát több is. A tudósók először őskínai nyelven írtottnak tartották őket. Később kiderült, hogy nem. A tudósok nem tudták megfejteni, jelenleg ismeretlen nyelven írt szó- és szótagírásra gondolnak.

...

Miután kiásáták a tömböt, először mérete nyűgüzte le a kutatókat: 148 cm magas, 106 cm széles és 16 cm vastag. Súlya meghaladta az 1 tonnát. A találékot 'Daska-kő'-nek nevezték el (a kutató és felfedező Alekszander Csuvjurov unokája után, aki az előző napon jött a világra), majd tanulmányozás céljából az egyetemre szállították. Miután megtisztították a földtől, a tudósok alig akartak hinni szemüknek... - Első látásra tudtam - mondja Csuvjurov -, hogy ez nem egyszerű kődarab, hanem egy igazi térkép, és mégcsak nem is kétdimenziós, hanem háromdimenziós! Maga is meggyőződhet róla a saját szemével!

  Meghatározták a kőlap geológiai összetételét. Három különböző réteget találtak, ezek a következők: az alap 14 cm vastag és a legkeményebb dolomitból készült. A második réteg a legérdekesebb, diopszid-üvegből készült. Mai tudásunk nem elég ahhoz, hogy ilyet ember ma elkészítsen. Ez a réteg tartalmazza magát a térképet. A harmadik réteg mindössze 2 mm vastag, kalcium-porcelánból készült és az alatta lévő réteget védi a külső behatásoktól.
Feltétlenül megjegyzendő - mondja a professzor -, hogy a domborzatot tartalmazó részt nem készíthette valamily ősi kőfaragó. Ez egyszerűen lehetetlen. Nyilvánvaló, hogy géppel készült. A röntgen-felvételek később igazolták, hogy a kőtábla nagypontosságú gép munkája nyomán készült....

PRAVDA: 2002. április 30., kedd, 14:48
<vissza<