Hírek ...

Olmék írásos régészeti lelet az i.e. 1500-1000-i időkből

Az amerikai kontinens feltehetően legrégibb írásos emlékére bukkantak Mexikó délkeleti részében, Veracruzban a latin-amerikai ország régészei - közölte a Science magazin.

A mexikói régészek szerint a 21x36 centiméteres, 12 kilogramm súlyú kődarabon fennmaradt írásjelek az i.e. első évezred elejéről származnak. A táblán 28 elkülöníthető írásjel vagy szimbólum található, amelyek közül némelyik három-négyszer is ismétlődik. Az írásrendszer nem hasonlít az eddig ismertekhez, így a kutatók szerint vélhetőleg egy folytatás nélküli változatról van szó - állítja a cikk.

MSNBC

A tábla 1999 előtt került elő, amikor egy útépítés miatt az egykori olmék kultúra központja közelében temetkezési helyeket tártak fel. Akkor nem törődtek vele, ám idén újra felkeltette a kutatók érdeklődését. Veracruz az úgynevezett olmék preklasszikus kultúra hazája volt, amely i.e. 1500-tól alakult ki a Mexikói-öböl partvidékén és Közép-Amerika legrégebbi fejlett kultúrájának számított.

AP

Eddig a Tabasco mexikói szövetségi államban, San Andrés romvárosban talált, feltehetően i.e. 650-ből származó maradványokat tekintették az Újvilág legrégebbről fennmaradt írásos emlékének.


Forrás: Múlt-kor, 2006. szeptember 18.
<vissza<