Hírek ...

Törökországból eredhet az európai nyelvek őse

Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint az európai ősnyelv bölcsője a mai Törökországban, azon belül is Anatóliában ringott.

Egy korábbi nézettel ellentétben, amely szerint az Urál hegység nyugati vidékéről elszármazott, halottaik sírja fölé földdombot (kurgánt) emelő lovasnéphez fűződik számos európai nyelv ősének elterjesztése, új-zélandi kutatók úgy látják, anatóliai parasztok beszélték az indoeurópai nyelvcsalád ősnyelvét mintegy 8000 évvel ezelőtt.

A mai Törökország területéről terjedt el a nyelv a földműveléssel együtt kezdetben Európában és Dél-Ázsia egyes részein - állapították meg új-zélandi kutatók a Nature brit szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban. E folyamat közben alakultak ki az indoeurópai ősnyelvből az egyes indoeurópai eredetű, így például a görög, a germán, a szanszkrit és a szláv nyelvek.

Russell Gray és Quentin Atkinson, az aucklandi egyetem munkatársai számítógépes modell segítségével megvizsgálták, hogy milyen változáson ment át az idők folyamán 87 kiválasztott nyelv és azt is, milyen rokoni szálak találhatók köztük.

Így sikerült felállítaniuk a nyelvfejlődés törzsfáját, és megállapították azt az időpontot is, amikor az egyes nyelvek keletkezhettek. Valamennyi indoeurópai nyelv "közös őse", a proto-indoeurópai ezek szerint 9800 és 7800 évvel ezelőtt jött létre.

Ez az időpont egybevág az úgynevezett "anatóliai elmélettel", amely szerint az indoeurópai nyelvek tagozódása 9500-8000 évvel ezelőtt indult meg - írják az újzélandi kutatók.

Napjainkban több mint kétmilliárd ember beszéli az indoeurópai nyelveket, amelyek ezzel a föld legelterjedtebb nyelvcsaládját alkotják.
Origó: 2003. december 9., kedd, 11:51
<vissza<